|
Suzuki Maruti 800 Postovani g.dine Todorovic, Kao prvo moram da pohvalim vas sajt koji po mom skromnom misljenju nema konkurenata na nasem govornom podrucju, a i sire. Veoma je pregledan, a komentari i testovi su vise nego iscrpni tako da nama ostaje samo da se zavalimo u fotelju i uzivamo citajuci vase clanke! Ja sam kao i vecina ljudi koji se amaterski razumeju u auto industriju odlucio da se vama profesionalcima u toj oblasti obratim za savet oko kupovine kola. Svima koji malo "sire" gledaju poznato je koliko su japanska (citaj i koreanska) dobra. Medutim kako nova nisu ni malo jeftina, a ja bih zeleo nova (kad su pitali H. Forda koji je auto najbolji, odgovorio je da je nov auto najbolji na svetu) suzio mi se izbor na indijsko-japanska kola, tj. Suzuki Maruti 800 . Pokojnog forda ipak uzimam sa rezervom, jer sam vozio novu Zastavu 128 i stvarno mislim da je to polu-proizvod. Prema tome prvi stranac sa najnizom cenom je Maruti. Kako 95% voznje provodim u gradu, a i kad sam na otvorenom putu ne idem preko 110 km/h, a cene benzina su nestabilne sa tendencijom da stalno poskupljuju, Maruti bi mi odgovarao. Medutim citajuci vase clanke o slabijim motorima, a posebno onih sa 3 cilindra koji su "optereceni", a samim tim i manje traju bojim se da svu svoju ustedevinu dam za kola o kojima malo znam. Konkretno me zanima koliko su ti motori izdrzljivi (normalna voznja, kvalitetno ulje), koliko mogu da "prevale", kakvi su limarijski, kolika im je potrosnja u realnoj gradskoj eksploataciji, kakav je menjac (cuo sam da im odlazi neki zupcanik), kako se ponasa auto sa tockovima 12-ticom na nasim dzombastim putevima i naravno kakvi su za odrzavanje, koje je ubrzanje od 0-100 km/h... Unapred zahvalan, Nemanja Popovic, Beograd Popovic Nemanja
pise: Aleksandar Todorovic Postovani g. Popovicu, drago nam je da ste zadovoljni kvalitetom nasih tekstova, te sada mozete da se udobno smestite u Vasu fotelju i procitate odgovor na Vase pismo.
Razumemo Vasu zelju da kupite nov automobil, ali pitanje je da li je to uvek i najbolje resenje. Naime, H.Ford jeste izjavio da je najbolji auto nov auto, ali tada nije bilo Trabanta, Tavrie, Moskvica i drugih "poluproizvoda" za koje je i nas Jugo bio pojam kvaliteta, te se slazemo sa Vasom konstatacijom da pokojnog, gore pomenutog gospodina treba uzeti sa rezervom. Sto se tice motora sa 3 cilindra, napomenuli smo da je najveci minus ovih motora bila mala snaga, i nedovoljna elasticnost, nikako trajnost, bar ne ovih agregata iz japanskih fabrika Suzuki i Daihatsu. Maruti je zapravo Suzukijev Alto starije generacije, i moramo priznati da su u indijskim postrojenjima ovog "malisu" proizvodili sa puno paznje i ljubavi, u prevodu kvalitet je ostao isti. Motor koji se ugraduje u Maruti 800 ima tri cilindra, i radnu zapreminu od 796 ccm. Postize maksimalnu snagu od 35 KS (injection verzija) i 34 KS (verzija sa karburatorom) pri 5.200 odnosno pri 5.500 o/min (karburator). Koliko je nama poznato Euro Sumar je prodavao samo bolju verziju sa elektronskim ubrizgavanjem. Istakli smo vec da trajnost motora zavisi od mnogo toga, pre svega od konstrukcije agregata, ali i od kvaliteta finalne obrade i legura. Motor u Marutiju iako slabasan nema preterano tezak zadatak jer je karoserija ovog modela teska samo 640 kg, sto je 110 kg manje od Juga 45. Doduse od njega mozete ocekivati da prede 200.000 km, pod uslovom da ga zaista redovno odrzavate. Koliko je nama poznato automobili proizvedeni u Kragujevcu ne mogu da predu ovu kilomtrazu bez generalnog remonta, tako da smo Vam otklonili bar jednu dilemu. Po fabrickim podacima trosi 6,2 l, a u gradu kada vozite normalnim tempom nikada ne prelazi 7 l bezolovnog benzina. Doduse toliko trosi i mnogo moderniji i bolji Chevrolet Matiz, ali on kosta 7.000 eura sa PDV-om.
Sto se tice limarije, Maruti nije Volvo, ali je bolje zasticen od Zastavinih automobila, mada ima nezan tapacirung. Sto se menjaca tice on zaista nije hi-tech proizvod, nije preterano precizan, malo je bolji od onog u Jugu, i nije toliko nezan kao sto se misli, vec je uzrok u necemu drugom. Naime, ovaj automobil 95% zivotnog veka provede u gradu, dakle 100.000 predenih km kod Marutija znaci 95.000 km "semaforske" voznje stani-kreni. Dakle, nezno sa menjacem, i menjajte ulje u istom pre vremena, jer previse brige mu nece skoditi. Najveca mana ovog automobila su tockovi malog precnika tzv. 12-ice, koje su inace cesto na meti vozaca peglica, te Maruti po nasim drumovima poskakuje non-stop, i nema bas robusno ogibljenje.
Sto se ubrzanja do stotke tice, taj podatak Maruti krije kao zmija noge, jer je danas nezamislivo da automobilu treba vise od 27 s do ove brzine, kad Jugo 55 do 100 km/h stize za 16,7 s a Jugo 45 za oko 20 s. Ipak nije bas toliko spor, pogotovo sto imate nameru da ga vozite samo po gradu, jer na primer do brzine od 80 km/h ubrzava sasvim lepo, tek nakon toga pocinje da okleva. Ionako su ovih dana "vredni" sobracajci sa radarima svuda po gradu, i to tacno na onim mestima gde je ogranicenje 40 km/h, a moguce je sasvim bezbedno voziti bar 70 km/h. Dakle, ako nista sa ovim automobilom cete retko kada platiti kaznu za prekoracenje brzine. Nismo sigurni sta da Vam na kraju savetujemo. Maruti jeste kvalitetniji auto od Juga, ali delovi za njega kostaju znatno vise nego za nas domaci auto. Pri tome mu brze pada vrednost, iako stedljivi automobili uvek imaju kupce. Ipak, Maruti uopste nije jeftin, i to najvise zbog najvecih dazbina u Evropi. Posto se u ovoj nasoj lepoj zemlji jos uvek prilicno tesko zivi, mi Vam savetujemo da kupite nov Jugo sa elektronskim ubrizgavanjem goriva (1.1 i) jer cete njega kasnije najlakse prodati.